Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tegn og symptomer på ATTR-CM
Indledende undersøgelser
UdskrivDel på facebook

Disse symptomer skal du være opmærksom på, da de kan være tegn på, at du eller én af dine pårørende har ATTR-CM.

Hold øje med, om du har tegn og symptomer på ATTR-CM. Kontakt en læge, hvis du oplever symptomer. 

red
Tegn og symptomer på ATTR-CM

ATTR-CM påvirker dit hjerte, og derfor vil det første tegn på, at du har sygdommen ofte være, at du udviser symptomer på hjertesvigt. Symptomer på hjertesvigt er bl.a. udtalt træthed (fatigue), åndenød og hævede ben (ødem). De første tegn på ATTR-CM kan også vise sig andre steder i kroppen. De mest almindelige symptomer på ATTR-CM er (du behøver ikke opleve dem alle sammen):

Symptomer og tegn på ATTR-CM

Det er vigtigt, at du lytter til de signaler, din krop sender. Tal med en læge om ATTR-CM, hvis du eller én af dine pårørende oplever ét eller flere af de symptomer på ATTR-CM, som figuren viser. Symptomerne kan variere fra lette til svære, og nogle symptomer kan være forbigående. Mange af symptomerne er almene, og behøver derfor ikke at være tegn på, at du har ATTR-CM. Lægen kan hjælpe dig med svar på, om dine symptomer indikerer, at du kunne have ATTR-CM.

black
Indledende undersøgelser

Lægen vil henvise dig til disse undersøgelser for at få svar på, hvordan dit hjerte har det, samt om der er noget, der indikerer, at du har ATTR-CM:

Elektrokardiogram/hjertediagram eller EKG
Aflæser elektriske signaler fra dit hjerte gennem ledninger eller elektriske sensorer, som bliver fæstnet til
din hud. Det kan være tegn på, at du har ATTR-CM, hvis EKG-målingen af dit hjerte viser, at din hjerterytme
er uregelmæssig (atrieflimren), eller du har en såkaldt grenblok-konfiguration, hvor nedsatte elektriske impulser fører til svækket hjertepumpefunktion. Der er også andre EKG-mønstre, som kan få lægen til at mistænke ATTR-CM.

black
Image
Symptomer på ATTR-CM.jpg
left

Afbildning af hjertet
Ekkokardiografi (EKKO): Gør brug af ultralydsbølger til at lave tredimensionelle billeder af dit hjerte. Lydbølgerne opfanges via et håndholdt lydhoved (transducer), som placeres på din brystkasse. Et ekkokardiogram viser, hvordan hjertet er bygget op, og hvordan de enkelte dele af hjertet fungerer. Undersøgelsen kan bruges til at bestemme blodgennemstrømningen i hjertet. Det kan være tegn på, at du har ATTR-CM, hvis EKKO-målingen viser, at du har hjertesvigt med bevaret uddrivningsfraktion (HFpEF). Denne tilstand relaterer sig til mængden af blod, som løber gennem hjertet hver gang, det slår. Der er også andre EKKO-fund, som kan få lægen til at mistænke ATTR-CM. 

MR-skanning af hjertet (MRI): Gør brug af radiobølger, magneter og en computer til at lave detaljerede billeder af dit hjerte. En hjerte-MR anses for at være et smertefrit, men sensitivt og specifikt diagnostisk redskab, der kan være en hjælp i forhold til at fastslå, om du har ATTR-CM. Hjerte-MR bliver ikke brugt til at stille en ATTR-CM-diagnose, men kan hjælpe lægen med at vurdere, om dine symptomer kan være tegn på ATTR-CM.

black
Image
Symptomer ATTR-CM